Waarom vriendschappen heilig zijn

Lieve …,

Als er iets is wat ik belangrijk vind in mijn leven, dan is het vriendschap. In mijn ogen is dit iets heel bijzonders. Je vind iemand met wie je een bepaalde klik hebt en besluit vervolgens om die ander in je leven te laten. Niet alleen op de leuke momenten, maar juist ook als het even niet zo lekker gaat, er is altijd iemand die met een schuin oog op je let of bij wie je even je verhaal kwijt kunt.

Ik heb in de loop daar jaren een hoop vrienden gemaakt, maar ook een groot aantal van deze vriendschappen zien, en laten, verwateren. Niet omdat deze mensen niet meer leuk waren, maar omdat hetgeen wat je nodig hebt in een vriend met de jaren verandert. In verschillende levensfases zie je dan ook vaak dat je andere vrienden hebt. Sommigen groeien met je mee, sommigen slaan een andere weg in.

Ik merk dat de vriendschappen die ik door de jaren heen gehad heb heel erg zijn veranderd. Toen ik klein was, was iedereen met wie ik leuk kon spelen een vriend. Op de middelbare school werd persoonlijkheid belangrijker, maar draaide het vaak toch meer om de groepsdynamiek dan om elk persoon afzonderlijk. De groep werkte, dus de vriendschappen ook. Toen ik ging studeren merkte ik dan ook dat de hele groep meteen uit elkaar viel. Dat wil absoluut niet zeggen dat ik de mensen minder leuk vond, we gingen alleen allemaal onze eigen weg. Met maar een klein aantal mensen heb ik contact gehouden.

Vooral het laatste jaar ben ik anders naar vriendschappen gaan kijken. Ik noemde altijd iedereen met wie ik leuk contact had een vriend, tot ik me realiseerde dat een vriendschap zo veel meer inhoudt dan dat. Natuurlijk is gezelligheid belangrijk, maar ik ging inzien dat er nog meer dingen misschien wel belangrijker zijn, bijvoorbeeld dat je elkaar op een dieper niveau kunt begrijpen, vertrouwen, eerlijkheid, humor en het steunen van elkaar in positieve en negatieve situaties.

Dit alles komt vaak naar voren in de kleine dingen. Zo zei een vriend laatst toen ik me niet zo goed voelde ‘Ik ga nergens heen.’ Een ander zei van de week nog ‘We zijn er altijd voor je.’ Ik heb vrienden die me elke dag vragen hoe het met me gaat, vrienden die bijna mijn gedachten kunnen lezen. Ik heb vrienden die gewoon heel fijn kunnen knuffelen en vrienden die zeggen ‘Ik hou van je’ en het menen. Het zijn vrienden die opletten of het wel goed gaat en op me passen. Zo wees een goede vriend me er laatst op dat er cafeïne in het drankje zat waar ik net een slok van wilde nemen, omdat hij wist dat ik dat in principe niet drink. Het zijn vaak kleine dingen waardoor je je ineens heel geliefd voelt.

Ik vind het belangrijk dat mijn vrienden me altijd kunnen bellen als er iets is, maar ook als er juist helemaal niets is. Zolang ze weten dat ik er voor ze ben als ze me nodig hebben. Echte vrienden zijn fantastisch en moeten gekoesterd worden, of het nu oude of nieuwe vrienden zijn. Ze zijn de wederzijdse inzet meer dan waard. Vriendschap is heilig, en zo moet het dan ook behandeld worden.

Knuffels ❤ ,

Manon

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s