Vrijheid

Lieve …,

Vandaag is het bevrijdingsdag. Dé dag in het jaar dat we met zijn allen onze vrijheid vieren. Waar ik vroeger dacht dat dit puur ging om het vrij zijn van de oorlog, denk ik nu dat het om meer gaat dan dat en dat we ook onze andere vrijheden vieren.

Wat bedoel ik met andere vrijheden? De vrijheid om te zeggen wat je denkt. De vrijheid om te doen wat je wil. De vrijheid om alles te kunnen worden en de kansen die je daarvoor krijgt. De vrijheid om jezelf te zijn.

Ik realiseer me ook dat, hoewel we in een vrij land leven, niet iedereen deze vrijheid heeft of niet in dezelfde mate. Zo kunnen er heel veel redenen zijn waarom de zo-vrolijk-gevierde-vrijheid sterk wordt beperkt. Voorbeelden hiervan zijn iemands financiële en fysieke situatie. Opleidingen kosten geld. Sportclubs kosten geld. Reizen kost geld. Alles kost geld. Hoe vrij je in theorie ook mag zijn, je kunt het pas waarmaken als je het kunt betalen.

Hetzelfde geldt voor een fysieke situatie. Veel mensen doen de dingen die ze willen doen zonder er over na te hoeven denken. Dit is natuurlijk fantastisch maar er is ook en grote groep mensen die na moeten denken over elke stap die ze zetten en wat daar de lichamelijke gevolgen van zijn. Dit zijn de mensen die in hun vrijheid beperkt worden door hun eigen lichaam.

We leven in een vrij land en daar moeten we onwijs dankbaar voor zijn. Maar juist op dit soort feestdagen denk ik dat het belangrijk is om ook even stil te staan bij de mensen die minder vrij zijn. Over de hele wereld, maar ook gewoon in Nederland, wees vandaag een beetje extra lief voor elkaar. Iedereen is vrij op zijn eigen manier.

Knuffels ❤ ,

Manon

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s